Mijn focuslessen

Groei – waarom een plan bij jou moet passen

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Maar een belangrijk punt blijft wel hoe je die aandacht geeft. Dit viel mij op toen ik cursussen over persoonlijke en professionele ontwikkeling volgde. Ik dacht: als ik dezelfde stappen zet als iemand anders, zou ik toch ook tot dezelfde resultaten moeten komen? Niet per se dus als je het vanuit het oogpunt van groei bekijkt.

Beginners hebben natuurlijk andere instructies nodig dan gevorderden. Als je hier meer over wilt lezen, dan raad ik je So Good They Can’t Ignore You van Cal Newport en Badass: Making Users Awesome van Kathy Sierra en Berry Bates aan.

Precisie – wanneer je die nodig hebt en wanneer niet

Elk project heeft een beste volgende stap. Dit leer ik telkens weer bij elk project dat stroef verloopt. Ik heb hierover voor het eerst gelezen in het boek Getting Things Done van David Allen. Zijn tips zijn vooral handig als ik bij iets niet verder kom omdat het dan waarschijnlijk te vaag is wat de volgende stap zou kunnen zijn. Als het bijvoorbeeld gaat om in huis te gaan klussen of iets aan te pakken. Momenteel zijn we volop met de zolder bezig. Als ik echt even de tijd neem om in te zoomen op wat nu de volgende stap is, dan zie ik het weer verder.

De verbouwing van de zolder is een project wat voor mij niet urgent maar wel belangrijk is. Als je niet door urgentie maar door innerlijke drijfveren vooruit wilt komen, dan kun je bij precies weten wat de volgende stap is baat hebben. Alles wat daarna komt, hoef je nog niet precies te weten. Sterker nog, het zetten van een stap heeft vaak invloed op de keuze wat de volgende beste stap is. Ook leuk om te weten: het zetten van een stap kan je energie, kracht en inzicht voor de volgende stap geven. Dan wordt je to-dolijst een soort dominospel (meer hierover kun je lezen in The ONE thing van Gary Keller en Jay Papasan). Wist je dat een dominosteen een andere dominosteen, die wel 1,5 keer zo groot is, ten val kan brengen? Wat zou dat voor je plannen betekenen? Hoever zou je kunnen komen als je kleine stappen helpen om grote stappen te kunnen zetten?

Doelgericht – ook al moet je de manier waarop soms loslaten

Het was op een zaterdag op kantoor en ik was de enige, die toen aanwezig was. Ik kwam tot het besef dat het niet mogelijk was om mijn onderzoeksproject goed af te ronden. Ik wist het zeker. Nu zou ik zeggen, dat ik op dat moment iets losliet. Voor mij voelde het toen echter als opgeven. Ik was toch op kantoor, dus heb ik nog gedaan wat ik kon doen. Ook al kan ik mij geen helder moment van ‘nu lukt het’ herinneren, is het mij uiteindelijk toch gelukt om mijn onderzoek goed af te ronden. De les, die ik hieruit kon trekken, was de vraag te stellen: Wat kan er nu wel?

Speelt er (te) veel in en buiten je bedrijf?

Ben je druk bezig in een buiten je bedrijf? Weet je soms niet waar je het beste je aandacht op kan richten? Je gevoel kan je hierbij helpen.

Het gratis online FOCUS-tool helpt je op een simpele manier overzicht te krijgen zodat je met gemak de juiste keuzes voor jou kunt maken.

Schrijf je hieronder in om de link te ontvangen. Je zult dan ook om de twee weken berichten over productiviteit met kennis van het brein. Op die manier kun je in eigen tempo ervaren of we een goede match zijn. Als de berichten niet nuttig zijn voor jou kun je je altijd uitschrijven aan het eind van het bericht.