‘Tijd is geld’ hoor je weleens. Dat klopt niet altijd, want geld kun je terugkrijgen en tijd niet. We geven tijd vaak makkelijker uit dan geld. Volgens mij heeft dat te maken met het gegeven dat we veel preciezer naar geld kijken dan naar tijd.
Waarom is het belangrijk om je financiën op orde te hebben?
Dave Ramsey, een expert in persoonlijke financiën waar ik een tijd lang naar luisterde, verwoordt het mooi: ‘If you get your financial life in order, you will get your personal life in order’.
Goed met je tijd omgaan betekent voor mij dat je de leiding pakt over wat belangrijk voor je is en waarvoor je verantwoordelijk bent. Dat betekent ook de leiding nemen over je financiën.
Het psychologische principe van hier van pas komt is op zoek gaan naar problemen versus problemen willen oplossen. Onderzoek toont aan dat mensen die proactief op zoek gaan naar problemen meer bereiken dan mensen die proberen problemen op te lossen. Voor mij heeft het ook te maken met een situatie te aanvaarden en echt willen leren kennen. 3 manieren om dit op je financiën toe te passen.
- Kom in actie, maar wel een actie die bij je past. Neem één of meerdere boeken over financiën en bekijk welke tips zij geven. Maak een lijstje met wat je allemaal graag zou willen implementeren als je daar de tijd voor hebt. Dat kan een lijstje zijn dat je gegoogeld hebt, tips van seminars, tips van anderen of – mijn favoriet – tips uit een boek. Maak een keuze met welke actie je graag zou willen beginnen. Als je er niet zelf uitkomt, gebruik dan mijn gratis online FOCUS-tool. Door een actie te kiezen maak je het probleem kleiner en je kunt er helemaal op in zoomen of deze actie je daadwerkelijk helpt of niet.
- Reflecteer op je gelddoelen. Het probleem bij gelddoelen is dat ze op zichzelf niet erg inspirerend zijn. Het lijkt dat mensen niet echt gemotiveerd worden door alleen geld. Wel door met wat we met geld kunnen doen. Als je volgende maand 10% netto meer verdient, wat ga je er dan mee doen? Als je hier een sprankelend antwoord op hebt, is de kans dat je 10% meer gaat verdienen groot. Als je antwoord is: ‘Weet ik niet’, hoe groot is dan de kans dat je 10% extra gaat verdienen? Ook hier pak je proactief een probleem aan: wat motiveert mij wel? Je geeft jezelf de ruimte jezelf echt te leren kennen en niet zomaar een oplossing uit te proberen.
- Overzicht. Ah, heerlijk, als je echt weet hoe het ervoor staat. Als je helder hebt waar je heen wilt en een plan hebt om daar te komen. Mensen die goed kunnen koken hebben vaak een opgeruimde keuken. Mensen die van sport houden, hebben hun sportzaken op orde. Welke delen van de financiën heb je niet op orde? Waar zou je graag meer overzicht over willen hebben? Welke stappen zouden je kunnen helpen om orde te scheppen?
Schrijf deze stappen allemaal op maximaal één pagina. Stel de vragen: wat bevalt je hieraan niet? Wat juist wel? Deze vragen zijn de basis voor een nog beter overzicht. Sta jezelf toe, dat je het overzicht een aantal keren mag veranderen totdat je iets hebt, wat bij je past. Hoe ik dit toepas? Gebaseerd op wat ik van Jon Acuff geleerd heb, heb ik een papieren overzicht met mijn al mijn doelen en wat ik volgende week eraan ga doen. Iedere week kan ik op die manier mijn aanpak verbeteren. Soms verander ik ook iets aan hoe de overzicht ingedeeld is.
Even samenvatten: een goed gevoel over je financiën hebben, draagt bij aan de kalmte en de rust die je nodig hebt om van je leven te kunnen genieten en om goede keuzes te kunnen maken. Timemanagement helpt je met je financiën door de juiste actie voor jou te vinden, door te reflecteren totdat je doelen hebt die goed bij je passen en door overzicht te creëren voor het lekkere gevoel, dat je leven op orde is en er voor de volgende stap ruimte ontstaat.
Geef een reactie