Volgorde: het onderschatte ingrediënt van een goede planning

Eén van de dingen die me echt storen, is als mensen een plan veel te ingewikkeld maken. Ik sta er dan naast en denk: ‘Dit hoeft niet zo ingewikkeld te zijn’. Zo moeilijk hoef je het niet voor jezelf te maken. Herken je dat in jouw expertise?

Tegelijkertijd stel ik vast dat die ene moeilijke stap, die er echt toe doet, niet gezet wordt. Namelijk de volgorde bepalen.

Veel in ons leven heeft een volgorde. Recepten hebben een eigen volgorde. Eerst de was doen, dan drogen. Eerst je sokken aandoen dan je schoenen. Volgorde geeft overzicht en rust.

Van helderheid komt snelheid. Hoe snel zouden je projecten af komen als je ze achter elkaar zou uitvoeren?

En dan bedoel ik niet dat je echt alles stap-voor-stap moet uitvoeren (ook al heeft dat zeker zijn voordelen), maar op papier of in een digitaal bestand een beslissing nemen: eerst dit, dan dat.

Het mooie aan een volgorde is, dat je die makkelijk kunt veranderen. Een dichtgetimmerd plan kan daar niet tegenop.

Als je een idee of een inzicht hebt, kun je meteen de check doen: waar in de volgorde zal dat het beste passen? Wordt dit nieuwe idee mijn nieuwe prioriteit? Een volgorde nodigt je vriendelijk uit om een keuze te maken. Maar met een volgorde is het ook makkelijker kiezen. Je begint bij de vergelijking: wil ik liever dat wat tot nu toe mijn eerste prioriteit was of dat nieuwe?

In het beste geval kunnen de onderdelen van je plan net als dominostenen aan elkaar gepast worden. Netjes achter elkaar opgesteld. Maar er is nog iets anders over dominostenen te vertellen. Wist je dat één dominosteen een andere ten val kan brengen ook al is de tweede anderhalf keer zo groot?

Wat zou dat voor het bereiken van je ambities betekenen? Als elke stap anderhalf keer meer impact heeft dan de volgende? Krijg je al zin in een volgorde? In hun boek The ONE thing leggen Gary Keller en Jay Papasan met meer detail uit hoe je dit effect voor je productiviteit kunt gebruiken.

Als je ieder week 30 minuten aan je website werkt, is die op gegeven moment zover dat je mensen er graag naar verwijst. Als je stap-voor-stap overzicht in je financiën creëert, kan de helderheid een krachtige motivatie zijn om doelen te behalen – gewoon omdat je voor jezelf duidelijk hebt wat je echt wilt.

Een volgorde geeft je perspectief en kan helpen je perfectionisme in toom te houden. Je sokken hoeven immers niet perfect aangetrokken te zijn om naar de stap van schoenen aantrekken te gaan. Het moet alleen goed genoeg voor de volgende stap.

Volgorde geeft overzicht, helderheid en het besef dat ik al heel wat werk op mij heb genomen. Er kan niet zomaar iets bij. Het helpt mij om mijn grenzen duidelijk te hebben en daarmee aan anderen te communiceren.

Even samenvatten: als je je bij het plannen tot de volgorde beperkt, kun je je plannen makkelijker aanpassen. Je kunt sneller de waarde van een nieuw inzicht inzien. Zo nodig kun je dan met een goed geweten flexibel met een kans omgaan. Je kunt vanuit overzicht ook makkelijker ‘nee’ zeggen. Idealiter heb je de volgorde van je stappen zo goed op een rij gezet, dat ieder stap je helpt om een nog grotere volgende stap te zetten.


Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *