Waarom focus niet altijd handig is

Ik heb de FOCUS-methode ontwikkelt omdat ik hem zelf heel hard nodig heb. Van nature wil ik te veel tegelijkertijd. Ik heb meer ideeën dan ik kan omzetten. Herken je dit?

Toen ik doorhad hoe ik tot FOCUS kan komen, probeerde ik overal in mijn leven de FOCUS-methode toe te passen. En dat is helemaal niet handig.

Intuïtief snapte ik dat focus soms handig is en soms niet, maar ik had niet scherp wat het verschil maakte. Tot ik tot deze quote van Tad Hargrave kwam:

Our businesses thrive on focus, our lives thrive on diversity.

Tad Hargrave – marketingforhippies.com

Focus is niet altijd handig.

De FOCUS-methode is natuurlijk ook maar een tool. Als je er meer over wilt leren, dan is het handig om je daarin te verdiepen, totdat je het onder de knie hebt. En net zoals bij andere vaardigheden, komen er misschien ook nog fasen om steeds beter te worden. Maar er zijn zeker ook fasen waarin je focus verbeteren niet je eerste prioriteit is.

De FOCUS-methode is een handige tool, die soms nuttig kan zijn en soms ook niet.

Focus en flow zijn mooie ervaringen, maar het zijn zeker niet de enige ervaringen. Ik geniet ook van chaos en levendigheid. En dan zijn er nog de fases van terugtrekken, reflecteren en tot nieuwe inzichten komen. Fasen die misschien niet fijn voelen maar er zeker wel bij horen.

Op de een of andere manier vind ik persoonlijk dat focus een soort mannelijke energie is en daar wil ik niet altijd in zitten.

Wanneer is focus voor mij wel nuttig?

  • Ik vind het fijn om te weten hoe de volgende stappen voor mijn business eruit zien. Niet in beton gegoten, maar wel voldoende helderheid en overzicht zodat ik stappen kan zetten. Als je wilt dat ik je hiermee help, boek dan een businessplan makeover coaching.
  • Zeker als het wat drukker, onoverzichtelijker, chaotischer wordt dan normaal, maak ik een plan voor een week of een dag. Of over al mijn persoonlijke ontwikkelingsdoelen.
  • Als ik ergens echt mee zit, gebruik ik de FOCUS-methode.

Verder is er genoeg chaos in mijn leven, want anders zou ik het niet prettig vinden. Ik lees vaak meerdere boeken tegelijkertijd. We hebben verschillende projecten in huis, die elke keer vertraagd worden als we te veel tegelijkertijd willen.

Even samenvatten. Focus is zeker nuttig om je bedrijf te laten groeien maar om van de rest van je leven iets moois te maken, heb je echt meer nodig dan dat. Denk aan chaos, verrassingen, keerpunten. Wat is belangrijk voor jou?


Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *