Waarom ik iedere week 30 minuten aan mijn website besteed

‘Website af’ staat volgens mij op de to do-lijst van iedere zzp’er. En dan continue. Ik ben er zo moe van wat het met ons doet.

Om te beginnen geloof ik niet dat een website ooit af kan zijn. Op je website komt alles samen: je belangrijkste boodschap, je tarieven, het aanbod aan je klanten en vaak ook nog technische keuzes, die je ooit hebt gemaakt maar die je nu anders zou willen doen.

Buttons, plaatjes, teksten die je eigenlijk niet meer leuk vindt, maar echt loslaten kun je ze ook niet. Vind je het realistisch dat dit in één keer af is?

Vind je het realistisch dat je nooit meer andere ideeën over je aanbod, je tarieven en kennis krijgt, die je graag wilt delen? Ik vind dat niet realistisch. Met de snelheid waarmee je bedrijf verandert, zou je website mee moeten kunnen veranderen.

Voor mij betekent dat 30 minuten per week aan mijn website werken. En dan bedoel ik website niet zo strikt, want soms werk ik in die 30 minuten ook aan mijn LinkedIn-profiel of aan de nieuwsbrief. Misschien kan ik beter zeggen: één moeilijk technisch ding per week.

Want in 30 minuten kan ik een middelgrote ingewikkelde taak oppakken. En daarmee bedoel ik: iets googelen, de stappen in een handleiding volgen, uitproberen, kijken of het bevalt. Klaar.

Soms heb ik een hele klus dan af. Vaak ook niet. De week ertussen geeft mij wel de ruimte om te bedenken: is het dit allemaal waard? Waarom wil ik dit eigenlijk en wanneer is het goed genoeg? Ik heb nieuwe mogelijkheden ontdekt en meteen last van het shiny object syndrome (SOS). Welke van de nieuwe mogelijkheden is nu echt de moeite waard om in de volgende 30 minuten aan bod te laten komen?

Elke week 30 minuten vooruit oftewel één technisch moeilijke taak per week geeft mij de rust dat ik elke week vooruitgang boek. Mensen houden van vooruitgang. Vooruitgang in een richting, die betekenisvol is voor jou en die je diep gelukkig kan maken. Wie wil dat nou niet? Elke week opnieuw?

Laatst had ik bijvoorbeeld 30 minuten aan de telefoon gehangen om een probleem met mijn website op te lossen. Bleek aan het eind van het gesprek dat het met een instelling van mijn laptop te maken had. Het probleem deed zich alleen maar op mijn laptop voor. Objectief gezien, heb ik misschien niets bereikt. Maar het voelde wel goed om van het probleem af te zijn. De ervaring dat ik een technisch probleem kan oplossen, als ik me echt ertoe zet, geeft mij hoop voor alles wat er nog gaat komen. 😊

Elke week 30 minuten vooruit oftewel een technisch moeilijke taak is het ambitieniveau wat bij mij en technische taken past. Lezen, schrijven, tekenen kan ik allemaal moeiteloos langer dan 30 minuten volhouden, maar bij technische uitdagingen is het voor mij na 30 minuten op.

Doe ik dan echt nooit meer dan 30 minuten? Nee, soms duren de 30 minuten langer en soms zijn er ook meer dan één 30 minuten-sessie. Maar als ik een keer 30 minuten heb gedaan, heb ik wel een goede reden om het erbij te laten zitten en te vertrouwen dat het goed komt.

Even samenvatten. De bovengrens van 30 minuten kennen en aanvaarden oftewel één technische moeilijke klus per week op te pakken, geeft mij een kans op voldoening, perspectief en mijn perfectionisme op een dragelijk niveau te houden. Waar zou jij graag maximaal 30 minuten per week aan willen spenderen?


Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *