Waarom mijn plannen niet te strikt mogen zijn

Een tijdje geleden had ik het met een vriend over mijn plannen. Hij zei: “Grappig dat je mensen helpt bij het plannen en dat jouw proces om blogs te schrijven chaotisch is.”

Wat is mis met traditioneel plannen?

Er lijkt iets in de lucht te hangen, dat alleen een bepaald soort planning een goede planning is. Het probleem is echter dat het voor mij niet werkt (en voor jou misschien ook niet).

Mythe 1: een goed ontworpen plan maakt gebruik van tabellen of op z’n minst van ruitjespapier. In ieder geval iets met grijze kastjes. Ik haat de gedachte om mijn leven en mijn toekomst in grijs omlijnde kastjes te moeten stoppen. Ik kan dat niet en ik wil dat vooral ook niet kunnen.

Mythe 2: heel veel details. Nog zo iets waar ik makkelijk de kriebels van krijg. Vooral bij leuke, spannende projecten, echte avonturen die ik nog nooit eerder heb gedaan, maar om de een of andere reden toch het lef gevonden heb om ervoor te gaan. Fantastisch! Life worth living! Maar vraag me alsjeblieft niet om details. Soms moet je de weg vinden terwijl je hem bewandelt.

Mythe 3: als je een plan hebt, mag je dit niet wijzigen. Het wijzigen van een plan lijkt te duiden op een karakterfout van degene, die het plan wijzigt. Pfff, doe dan maar liever geen plan. Want het leuke aan mijn avonturen is, dat ik het allemaal ook nog niet weet.

Zoals je ziet, kan de standaard manier van plannen makkelijk tegen ons gebruikt worden. Je zou dan kunnen denken dat het handiger is om helemaal geen plan te hebben. Als dat voor jou werkt, stop dan met plannen.

Persoonlijk ervaar ik wel voordelen van het plannen. Het geeft me rust en overzicht en als er iets onverwachts gebeurt, kan ik sneller erop reageren.

Hoe moet een plan er uitzien bij projecten, waar een traditionele planning (zie boven) niet werkt?

  • Geen grijze kastjes, wel een ideale volgorde.
  • Geen afgedwongen details. Geen keuzes die je nog niet wilt maken. Wel lekker veel vragen om te mijmeren en op die manier helderheid te krijgen.
  • Geen verbod of schaamte op het wijzigen van een plan. Integendeel, dat het pad zich ontvouwt tijdens het bewandelen, dat er zich mogelijkheden zullen voordoen en dat we inzichten blijven krijgen over ons, het leven en hoe we onze doelen kunnen bereiken. Als je plan in feite alleen je ideale volgorde is, kun je het ook makkelijker wijzigen.

Zoals je waarschijnlijk wel verwacht, is dit ook de basis van de FOCUS-methode: een ideale volgorde en drie vragen om te beginnen met mijmeren, plus ruimte om je eigen mijmervragen toe te voegen.

Als je ook een plan zonder grijze kastjes, afgedwongen details en zonder schaamte bij koersveranderingen wilt, boek dan een businessplan makeover coaching. Dan vaar je sneller de koers, die ook echt bij jou past.


Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *