Work-life balance voor alles-tegelijkertijd-types

Als ik mij op iets focus, dan krijg ik ook iets voor elkaar. De keuze om mij maar op een ding te focussen, vind ik nog steeds lastig. En het kan ook niet. Naast je bedrijf heb je nog je gezin, je huishouden, je hobbies enz. Allemaal verantwoordelijkheden die iets van je vragen.

Ik weet hoe ik focus kan vinden en wat de volgende actie in een bepaald project is, maar hoe balanceer ik alle facetten van mijn leven tegelijkertijd?

Een antwoord hierop vond ik in het boek ‘Playing To Win’ geschreven van de CEO van Procter & Gamble en een Strategie Professor waar hij 10 jaar lang mee samen heeft gewerkt. Ze omschrijven een soort stappenplan van hoe je tot strategische keuzes komt. Super interessant en met allemaal voorbeelden van pampers tot parfum. Ik pik hier die ene vraag uit, die mij onwijs helpt.

De vraag is: wat zou waar moeten zijn zodat deze keuze een fantastische keuze is?

Ze stellen dat je verschillende keuzes hebt die elkaar uitsluiten, want anders zou het geen keuze zijn. Ik herken me erin dat ik wel vooruitgang kan boeken als ik tijd aan iets besteed maar die tijd, energie en aandacht kan ik maar één keer besteden. Ik was helemaal verkocht toen ze zeiden dat de juiste keuze zich vanzelf voordoet.

Probeer het eens uit. Een indeling, die ik vaker zie terugkomen, is je leven in de drie leefgebieden op te delen: relaties, gezondheid en financiën.

  1. Wat vergt nu je aandacht op het gebied van relaties? (Idealiter heb je een concrete actie, maar als je die niet hebt, geeft dat niet). Welke keuze zou je het liefst willen maken? Wat moet waar zijn zodat dit een fantastisch keuze zou zijn?
  2. Wat vergt nu je aandacht op het gebied van je gezondheid? Welke keuze zou je het liefst willen maken? Wat moet waar zijn zodat dit een fantastisch keuze zou zijn?
  3. Wat vergt nu je aandacht op het gebied van je financiën? Wat moet waar zijn zodat dit een fantastisch keuze zou zijn?

Laat dat even bezinken. Wat het bij mij doet, is dat ik niet alleen kijk naar wat ik wil bereiken maar ook onder welke omstandigheden die keuzen moeten worden gemaakt. Opeens neem ik mee waar ik sta en wat het effect van keuzes is. En, ja, er begint een soort mix te ontstaan, die goed voelt.

Even samenvatten: focus is leuk en aardig, maar we hebben in ons leven meerdere doelen tegelijk. Minimaal: relaties, gezondheid en financiën. Hoe balanceer je deze? De vraag die mij helpt is: wat zou waar moeten zijn zodat deze keuze een fantastische keuze is?


Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *