Zuidpool-inspiratie: Waarom ik tot de zomer van 2024 maximaal tien keer blog

Het is een goede dag. Nou, je kunt beter zeggen dat het naar omstandigheden een goede dag is. Het is het jaar 1911 en Roald Amundsen en zijn team zijn op weg naar de Zuidpool. Ze zijn drie dagdelen van hun doel verwijderd. Ze zouden een grote krachtinspanning kunnen overwegen om in één keer hun doel te behalen.

Ze willen als eerste bij de Zuidpool zijn. Ze weten dat er nog een ander team is, die dat ook graag wil. En ze weten ook dat het andere team een andere route neemt. Ze hebben geen idee hoe ver het andere team nog te gaan heeft. Wat zou jij in zo’n situatie doen?

Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen. Amundsen heeft ervoor gekozen om zijn eigen grenzen te bewaken. Ze hebben geen grote krachtinspanning hoeven te leveren van drie dagdelen op één dag. Niet alleen dat, ze bereikten ook nog eens als eerste de Zuidpool. Het andere team kwam 34 dagen later aan.

Dit verhaal blijft mij inspireren omdat ik waarschijnlijk te vaak over mijn eigen grenzen ben gegaan en daardoor niet mijn eigen doelen heb kunnen behalen. Zo’n beetje als het tweede team. Die zijn bij goed weer op pad gegaan en bij slecht weer in de tent blijven zitten. Het winnende team had als doel om iedere dag rond de 30km dichter bij de Zuidpool te komen.

Wat ik hier zo mooi aan vind, is dat het ons laat zien dat we het antwoord eigenlijk al weten. Als je per dag 30km kunt afleggen, dan is dat je grens. Als je die grens serieus neemt, ben je gewoon veel meer met de realiteit bezig. Je kunt dan in diezelfde realiteit dingen voor elkaar krijgen, die anderen niet voor elkaar krijgen.

Om maar eens een voorbeeld te noemen, had Amundsen nauwkeuriger naar de kaart van de Zuidpool gekeken en op die manier een kortere route gevonden. Omgaan met eigen grenzen is het belangrijkste verschil tussen bedrijven, die in onzekere tijden boven de concurrentie uitstijgen en bedrijven die in onzekere tijden failliet gaan. Dit blijkt uit een onderzoek van Collins en Hansen (klik hier om meer over hun onderzoek en ook over het verhaal van de geografische Zuidpool te lezen).

Wat is jouw zuidpool? Wat wil jij bereiken? Wanneer heb jij de neiging om je eigen grenzen te negeren?

Voor mij liggen die grenzen bij het bloggen.

Aan de ene kant zie ik bloggen als een uitstekende manier om mijn websitebezoekers van informatie te voorzien zodat mensen mij en mijn expertise op een veilige afstand kunnen leren kennen. Aan de andere kant gaat het mij wat moeilijk af. Ik zou kunnen investeren in beter en efficiënter bloggen. Maar volgens mijn persoonlijke inschatting kan ik mijn tijd, energie en aandacht beter aan iets anders besteden.

Noem het perfectionisme en waarschijnlijk is het dat ook 😊 want ik wil graag mooie blogs. Ik houd ook van de plaatjes van Cindy en haar kat. In één zo’n tekening zit wel twee uur werk, verspreid over een aantal dagen. Ook hierin zou ik kunnen investeren om beter te worden, maar daar heb ik geen zin in. Wat als ‘geen zin in’ een grens van mij is, die mij iets wil vertellen?

Dus ben ik gaan mijmeren over hoe ik het beste van twee werelden kan krijgen: jou de mogelijkheid geven om mijn expertise van een afstand te leren kennen en tegelijkertijd mijn eigen grenzen respecteren. Het was een proces van mijmeren en voelen en op een gegeven moment zelfs ook naar de kalender kijken. Dit is het resultaat:

  • In de periode van einde zomer 2023 tot aan het begin zomer 2024 komen er in een totaal tien blogartikelen. Dat schat ik op het moment van schrijven in als voldoende voor jou om mij en mijn expertise te kunnen leren kennen. Als ik tien artikelen van iemand anders heb gelezen, is dat veel.
  • Ik stuur om de twee weken een nieuwsbrief met een link naar een artikel. Soms stuur ik zelfs een link naar een artikel, dat ik al eerder heb gepubliceerd. Ik vind bijvoorbeeld reflecteren in november en vlak voor de zomer belangrijk.
  • Mijn nieuwsbrief volgt het schema van de schoolvakanties van de regio Midden. Die gedachte alleen al vind ik zo bevrijdend. Ik heb vakantie en mijn nieuwsbrief ook. Heerlijk.

Het voelt spannend maar ook zo bevrijdend. Slechts tien blogs. En omdat het er maar tien zijn, kan ik ze ook mooi maken, inclusief plaatjes van Cindy. 😊

Even samenvatten. Uit onderzoek blijkt dat de omgang met je eigen grenzen het verschil maakt of je bedrijf in onzekere tijden groeit of niet. Welke zuidpool wil jij bereiken? Welke grenzen zou jij beter kunnen bewaken?


Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *